Η Χιώτικη Παράδοση με Ξεναγό τον Καραγκιόζη

Κωδικός προϊόντος: 78-960-93-6617-5 Κατηγορία: Ταυτότητα Προϊόντος: 3084

Περιγραφή

Η ιδέα του “Καραγκιόζη μαστιχοκαλλιεργητή” γεννήθηκε το 2008, στη διάρκεια του 1ου Μεσογειακού Παιδικού Φεστιβάλ: “Τέχνη στη γη της μαστίχας”, που πραγματοποιήθηκε στη Χίο και στο οποίο μεταξύ άλλων εικαστικών εκθέσεων, δρώμενων και εργαστηρίων παρουσιάστηκε μια ατομική έκθεση της Χαράς Μπούκα με δεκατέσσερα χαρακτικά έργα. Τα έργα αυτά, συνοδευόμενα από επεξηγηματικά κείμενα, παρουσίαζαν τον λαϊκό ήρωα Καραγκιόζη να ασχολείται με την καλλιέργεια, συλλογή και επεξεργασία της χιώτικης μαστίχας. Το 2010 ακολούθησε μια άλλη ατομική της έκθεση στα Μεστά Χίου, η οποία περιελάμβανε σαράντα οκτώ χαρακτικά έργα, με θέμα: “Όψεις της Χίου”.
Με αφετηρία και κίνητρο τις δύο αυτές ενότητες χαρακτικών της, άρχισε τη συγκέντρωση και μελέτη κάθε πληροφορίας που αφορούσε την ιστορία και λαογραφία της Χίου και ιδιαιτέρως τον τρόπο ζωής και τα έθιμα των κατοίκων του νησιού. Έτσι, εντελώς αβίαστα, ξεδιπλώθηκε το σενάριο με πρωταγωνιστή τον Καραγκιόζη και την οικογένειά του. Ο Καραγκιόζης συνειδητοποιεί ότι είναι αδύνατο να επιβιώσει ακολουθώντας τον παλιό ανέμελο και ξέγνοιαστο τρόπο ζωής του. Αποφασίζει να αλλάξει, να εργαστεί τίμια και με ζήλο. Φτάνει στη Χίο και δίπλα στο νέο του αφεντικό, τον κύριο Ισίδωρο, μαθαίνει, παράλληλα με τις αγροτικές δουλειές, τις πατροπαράδοτες συνήθειες, τα ήθη και τα έθιμα του νησιού.
Η συνεχής συγκέντρωση και άλλου πληροφοριακού υλικού για τη Χίο εμπλούτισαν και διεύρυναν τον θεματικό κύκλο του “χιώτη” Καραγκιόζη και ενέπνευσαν για τη δημιουργία και νέων χαρακτικών, με πρωταγωνιστή τον λαϊκό μας ήρωα.
Τα κείμενα, τα οποία συνόδευαν τις χαρακτικές παραστάσεις της Χαράς Μπούκα, αρχικώς ήταν γραμμένα σε αφηγηματικό λόγο. Η συνεργασία με τη Σοφία Σαρακινίδου οδήγησε στην σύμπραξη των δύο, ώστε τα κείμενα να πάρουν τη μορφή διαλόγων προκειμένου να προβληθεί καλύτερα και εναργέστερα η υπόθεση. Η ανάγκη και οι κανόνες της νέας μορφής των κειμένων επέβαλαν τη δημιουργία νέων θεματικών εικονογραφικών ενοτήτων, που είτε προέκυψαν με τη χάραξη νέων χαρακτικών είτε με τη χρησιμοποίηση παλαιότερων χαρακτικών από άλλες συναφείς με τη Χίο ενότητες.
Για τη διευκόλυνση του αναγνώστη, η ιστορία είναι κατανεμημένη χρονικά στους δώδεκα μήνες του έτους, αρχίζοντας από τον Σεπτέμβριο, λίγες μέρες μετά την άφιξη της οικογένειας Καραγκιόζη στο νησί. Σε κάθε μήνα αναφέρονται οι αντίστοιχες ασχολίες, τα έθιμα και οι συνήθειες των κατοίκων της Χίου, που εμπλουτίζονται με στοιχεία και από άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Αξιολογήσεις

Δεν υπάρχει καμία αξιολόγηση ακόμη.

Δώστε πρώτος μία αξιολόγηση “Η Χιώτικη Παράδοση με Ξεναγό τον Καραγκιόζη”
Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 2310 248272
Εξαδάκτυλου 5, Θεσσαλονίκη, 546 35