Νευροψυχολογική και Ψυχογλωσσολογική Διερεύνηση της Συμμετοχής του Γνωσιακού Πλαισίου στην Επεξεργασία των Πληροφοριών σε Ασθενείς με Σχιζοφρένεια

Κατηγορίες: , Ταυτότητα Προϊόντος: 3270

Περιγραφή

Κάθε ανθρώπινη ενέργεια, κάθε ανθρώπινη έκφραση, λαμβάνει χώρα σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο. Αυτό σημαίνει πως οτιδήποτε γίνεται ή λέγεται, περιλαμβάνει ως υπόβαθρο κάποια ενσωματωμένα αξιώματα, διαθέσιμα μόνο μέσω του πλαισίου (Edmonds and Akman, 2002). Επομένως, κάθε μορφή «ορθής ερμηνείας» ή «επαρκούς χρήσης» ενός δεδομένου απαιτεί την αξιολόγηση του πλαισίου στο οποίο απαντάται, και έχει αναγνωριστεί ως χαρακτηριστικό της ανθρώπινης νόησης η ικανότητα διαφορικής αξιολόγησης των πληροφοριών, καθώς και η ικανότητα χρήσης του πλαισίου για τη ρύθμιση της συμπεριφοράς σε διαφορετικές συνθήκες (Bazzanella, 2002; Titone, 2000). Έτσι, τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί μεγάλο ερευνητικό ενδιαφέρον για τη συμμετοχή των πληροφοριών πλαισίου στις γνωστικές λειτουργίες – σε μεγάλο βαθμό, εξαιτίας της αποτυχίας των συνήθων προσεγγίσεων (Edmonds and Akman, 2002): Ακόμη και στα θεωρητικά μαθηματικά έχει αναγνωριστεί (το γνωστό θεώρημα της «μη πληρότητας» του Gödel) ότι είναι αδύνατο να δηλωθούν ρητά όλες οι αναγκαίες και ικανές συνθήκες που απαιτούνται, ώστε να αξιολογηθεί η εγκυρότητα μιας έκφρασης· καμία έκφραση (εννοούμενη ως μοντέλο, περιγραφή, ή σύστημα αξιωμάτων, π.χ. στα μαθηματικά, στη φυσική κ.λ.π.) δεν μπορεί να είναι πλήρης, δηλ. να επιτελέσει τη λειτουργία της, χωρίς να λάβει υπόψη κάτι εξωτερικό προς αυτήν, ένα πλαίσιο (Heylighen and Dewaele, 2002; Heylighen, 1999). Και στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, ο οποίος φιλοδοξεί να αναπτύξει υπολογιστικά μοντέλα των ανθρώπινων γνωστικών λειτουργιών και της ανθρώπινης επικοινωνίας, γρήγορα έγινε σαφές ότι η πλήρως ρητή (explicit) αναπαράσταση οποιασδήποτε λειτουργίας είναι θεωρητικά και πρακτικά αδύνατη, και ότι τα νοήμονα συστήματα θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη το πλαίσιο, εντός του οποίου εφαρμόζουν τα μοντέλα τους (Heylighen and Dewaele, 2002). Έτσι, η έννοια του πλαισίου εισήχθη στα τέλη της δεκαετίας του 1980 ως λύση στο πρόβλημα της γενίκευσης, δηλ. της εφαρμογής λύσεων ανεξάρτητα από το συγκεκριμένο πρόβλημα (Edmonds and Akman, 2002).

Αξιολογήσεις

Δεν υπάρχει καμία αξιολόγηση ακόμη.

Δώστε πρώτος μία αξιολόγηση “Νευροψυχολογική και Ψυχογλωσσολογική Διερεύνηση της Συμμετοχής του Γνωσιακού Πλαισίου στην Επεξεργασία των Πληροφοριών σε Ασθενείς με Σχιζοφρένεια”
Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 2310 248272
Εξαδάκτυλου 5, Θεσσαλονίκη, 546 35