Επιπτώσεις στη Λειτουργία του Ουροποιογεννητικού Συστήματος από τη Διαταραχή των Γεννητικών Ορμονών

Κατηγορίες: , Ταυτότητα Προϊόντος: 3232

Περιγραφή

Η εμμηνόπαυση αντιπροσωπεύει μια περίοδο στέρησης οιστρογόνων. Η έλλειψη ικανών συγκεντρώσεων οιστρογόνων θεωρείται από πολλούς, φυσιολογική, παρά παθολογική κατάσταση, πιθανώς διότι η παύση της λειτουργίας των ωοθηκών είναι ένα γενετικά προγραμματισμένο γεγονός. Η ηλικία που εμφανίζεται έχει παραμείνει σταθερή από την αρχαιότητα (κατά μέσο όρο γύρω στο 51ο έτος της ηλικίας) αλλά η αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης έχει επιφέρει αύξηση της διάρκειας της ζωής μιας γυναίκας μετά την εμμηνόπαυση. Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι η αύξηση της σημασίας και του ενδιαφέροντος για τις ασθένειες που προέρχονται ή επηρεάζονται από την έλλειψη οιστρογόνων, καθώς οι αρνητικές επιπτώσεις της έλλειψης τους αποκτούν άλλη βαρύτητα.

Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός αυτό, καθώς και τη στενή σχέση που υπάρχει μεταξύ των δράσεων που ασκούν τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη (καθώς δεν πρέπει να διαχωρίζεται ο ρόλος που παίζει η προγεστερόνη από αυτόν των οιστρογόνων στη γυναικεία φυσιολογία) γίνεται σαφής η σημασία που έχει η κατανόηση των φυσιολογικών και παθοφυσιολογικών μηχανισμών που επηρεάζονται από τις φυλετικές ορμόνες του θήλεως. Παρά την επίτευξη μεγάλης προόδου τα τελευταία χρόνια σχετικά με την αποσαφήνιση αυτών των δράσεων και μηχανισμών, μεγάλο μέρος της γυναικείας φυσιολογίας παραμένει άγνωστο και ανεξήγητο κεφάλαιο.

Η παρούσα διδακτορική διατριβή βασίστηκε σε μία ιδέα του Eπ. Καθηγητή κου Δ. Χατζηχρήστου να διερευνηθεί η πιθανή επίδραση της διαταραχής των φυλετικών ορμονών του θήλεως στη λειτουργία του κατώτερου ουροποιητικού και γεννητικού συστήματος, καθώς δειλά-δειλά παίρνει μορφή μία νέα υποειδικότητα της γυναικολογίας (άλλοι θα έλεγαν και της ουρολογίας), αυτή της ουρογυναικολογίας. Η μελέτη της σχετικής βιβλιογραφίας κατέστησε σαφή την αναγκαιότητα να μελετηθεί ταυτόχρονα η φυσιολογία της μεταφοράς ύδατος και διαλυτών ουσιών στις γυναίκες.

Αξιολογήσεις

Δεν υπάρχει καμία αξιολόγηση ακόμη.

Δώστε πρώτος μία αξιολόγηση “Επιπτώσεις στη Λειτουργία του Ουροποιογεννητικού Συστήματος από τη Διαταραχή των Γεννητικών Ορμονών”
Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 2310 248272
Εξαδάκτυλου 5, Θεσσαλονίκη, 546 35