Διερεύνηση της Δράσης των Αναβολικών Φαρμάκων στην Απελευθέρωση Νευρομεταβιβαστικών Αμινοξέων στον Υποθάλαμο του Εγκεφάλου Επιμύων

Κατηγορίες: , Ταυτότητα Προϊόντος: 3226

Περιγραφή

Σε ένα περιβάλλον, όπου οι αξίες μεταβάλλονται συνεχώς, η φυσική άσκηση παραμένει μία από τις ελάχιστες δραστηριότητες που ικανοποιούν βαθύτερες ανθρώπινες ανάγκες. Ο ρόλος της συστηματικής φυσικής δραστηριότητας στην ψυχική, σωματική και κοινωνική ευεξία, με μια φράση στην υγεία του ανθρώπου είναι γεγονός αναμφισβήτητο. Αυτή όμως η απλή αρχή, γνωστή από την κλασσική αρχαιότητα, δυστυχώς σήμερα δεν ισχύει για όλες τις μορφές άσκησης. Ο πρωταθλητής συνήθως δεν ικανοποιείται με δάφνινο κότινο, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις αποτελεί αντικείμενο κέρδους ή πολιτικού ανταγωνισμού. Έτσι οι έννοιες άσκηση και άθληση έπαψαν να είναι ταυτόσημες.

Η επιτυχία ενός αθλητή σήμερα δεν εξαρτάται μόνο από τη χαρισματικότητά του ή από την επιμονή του προπονητή του. Κυρίως εξαρτάται από την ορθή εφαρμογή της επιστημονικής γνώσης σε τομείς του αθλητισμού, της ιατρικής, της διοίκησης και των οικονομικών, στο προπονητικό του πρόγραμμα.

Η “ενίσχυση” λοιπόν των δυνατοτήτων του αθλητή με τη χρήση αναβολικών στεροειδών, αλλά και άλλων φαρμάκων είναι πλέον δεδομένη. Οι δράσεις των ουσιών αυτών στον οργανισμό του ανθρώπου είναι λίγο-πολύ γνωστές, λιγότερο όμως γνωστές είναι οι δράσεις τους στο ΚΝΣ που μπορεί να είναι άμεσες και έμμεσες και σε διαφόρων τύπων νευρώνες. Από τις δράσεις αυτές παρατηρούνται σαφείς αλλαγές στη συμπεριφορά (μείωση του άγχους, αύξηση της επιθετικότητας, ευφορία και τάση για κατάχρηση), αλλά ταυτοχρόνως στο αυτόνομο στο ενδοκρινικό σύστημα αλλά και στο ανοσοποιητικό σύστημα. Ακόμη διάφορες είναι και οι δράσεις που παρατηρούνται μετά την διακοπή της αγωγής από τους αθλητές.

Στην παρούσα μελέτη διερευνήθηκε η επίδραση της δεκανοϊκής ναδρολόνης στη συγκέντρωση των διεγερτικών και κατασταλτικών νευροδιαβιβαστικών αμινοξέων σε πυρήνες εγκεφάλων επιμύων, όπως ο υποθάλαμος, οι αμυγδαλοειδείς πυρήνες, ο ιππόκαμπος και ο φλοιός, έμφαση όμως δόθηκε στον υποθάλαμο ο οποίος καθορίζει σημαντικά συμπεριφορές (σεξουαλικότητα, άγχος, επιθετικότητα), την έκφραση του ενδοκρινικού αλλά και του αυτόνομου νευρικού συστήματος, καθώς και του ανοσοποιητικού.

Αξιολογήσεις

Δεν υπάρχει καμία αξιολόγηση ακόμη.

Δώστε πρώτος μία αξιολόγηση “Διερεύνηση της Δράσης των Αναβολικών Φαρμάκων στην Απελευθέρωση Νευρομεταβιβαστικών Αμινοξέων στον Υποθάλαμο του Εγκεφάλου Επιμύων”
Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 2310 248272
Εξαδάκτυλου 5, Θεσσαλονίκη, 546 35