Αστική Συγκρότηση και Μετανάστευση – Νέα Μεταναστευτικά Ρεύματα, Παλαιά Πρότυπα και Νέοι Ορθολογισμοί

Κατηγορίες: , Ταυτότητα Προϊόντος: 3323

Περιγραφή

Η μετανάστευση προς την Ελλάδα, με την ένταση και τη διάρκεια που προσέλαβε από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, αποτελεί μία από τις κυριότερες μεταβολές που γνωρίζει η ελληνική κοινωνία μεταπολιτευτικά. Ερευνώντας ειδικά τον αστικό χώρο της Θεσσαλονίκης, η παρούσα διατριβή επιχειρεί να διερευνήσει τις διαστάσεις του νέου μεταναστευτικού φαινομένου στην ελληνική πόλη.

Αντιμετωπίζοντας την μετανάστευση καταρχήν ως μετανάστευση της εργασίας, με την ευρεία έννοια της εργασίας ως παραγωγής αξιών, αναζητούνται τα ίχνη της «συνεισφοράς» των μεταναστών και των μεταναστριών στην αναπαραγωγή του αστικού χώρου, μέσα από τις διαφαινόμενες πρακτικές, τις προσδοκίες και τις επινοήσεις τους και ταυτόχρονα οι δυνατότητες και τα μέχρι στιγμής όρια της ένταξής τους στην πόλη, απέναντι στα εμπόδια που τίθενται στην τρέχουσα συγκυρία αστικής ανάπτυξης και από την ελληνική μεταναστευτική πολιτική.

Κεντρική θέση της εργασίας είναι ότι ο διπλός αυτός στόχος μπορεί να επιτευχθεί μέσα από μια συγκριτική προσέγγιση, μεταξύ του ιστορικού προτύπου αστικής συγκρότησης και της θέσης που είχαν σε αυτό οι μετανάστες άλλων περιόδων (πρόσφυγες της δεκαετίας του ’20, εσωτερικοί μετανάστες από την ύπαιθρο μεταπολεμικά), από τη μια μεριά και της εν εξελίξει ιστορίας της νέας
μετανάστευσης, από την άλλη. Προκύπτουν έτσι ενδείξεις για τις συνέχειες (επαναλήψεις, σταθερούς όρους) και τις ασυνέχειες (διαφοροποιήσεις, μεταβολές) της αστικής-συγκρότησης-μέσω-μετανάστευσης στην Ελλάδα.
Τα συμπεράσματα που εξάγονται είναι προς την κατεύθυνση του περιορισμού των δυνατοτήτων των νέων μεταναστών να συμμετέχουν στην παραγωγή του χώρου της πόλης κατά τρόπους που να επαυξάνουν τα δικαιώματά τους στον ίδιο χώρο. Αντίθετα, η μεταναστευτική παρουσία φαίνεται να συνδέεται μονοσήμαντα με το πεδίο των υποχρεώσεων και ειδικότερα της υποχρέωσης για μια υπό απαξίωση εργασία. Βασικά σημεία αυτής της εξέλιξης είναι η έμφαση στον εξορθολογισμό του αστικού χώρου που περνά και από την εφαρμογή μέτρων καταστολής της μετανάστευσης και η ανάδειξη μιας πολυεπίπεδης εθνοτικής ιεραρχίας. Οι περιορισμοί των δυνατοτήτων ‘εδώ και τώρα’ περιορίζουν επιπλέον τα όρια και τα πλεονεκτήματα της μεταναστευτικής κινητικότητας. Το συνολικό δυναμικό της ιεραρχικής ένταξης του μεταναστευτικού πλήθους ήδη αποδεικνύεται κρίσιμο για μια πόλη που (ξανα)διεκδικεί τον τίτλο της περιφερειακής μητρόπολης.

Αξιολογήσεις

Δεν υπάρχει καμία αξιολόγηση ακόμη.

Δώστε πρώτος μία αξιολόγηση “Αστική Συγκρότηση και Μετανάστευση – Νέα Μεταναστευτικά Ρεύματα, Παλαιά Πρότυπα και Νέοι Ορθολογισμοί”
Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 2310 248272
Εξαδάκτυλου 5, Θεσσαλονίκη, 546 35