Στα Χνάρια Πολιτιστικής Κληρονομιάς των Μοναστηριών του Αγ. Όρους

Κωδικός προϊόντος: 978-618-83717-0-5 Κατηγορίες: ,
Συγγραφέας: Συλλογικό
Ταυτότητα Προϊόντος: 8099

Περιγραφή

Το βιβλίο με τίτλο: «Οι μαθητές της 3ης Π.Ε. Χαλκιδικής στα χνάρια των μοναστηριών του Αγίου Όρους» αποτελεί μια καταγραφή της επαφής μαθη­τών δημοτικών σχολείων του Δήμου Αριστοτέλη με τη μοναστική κοινότητα του Αγίου Όρους στο πλαίσιο του διεπιστημονικού εκπαιδευτικού προγράμ­ματος, που εκπονήθηκε από την 3η Π.Ε. Χαλκιδικής.

Είναι αξιοθαύμαστος ο τρόπος με τον οποίο συνεργάστηκαν οι αρχαιο­λόγοι, οι μουσειο-παιδαγωγοί και οι συντηρητές μνημείων στην πρώτη φάση της επιμόρφωσης των δασκάλων των μικρών μαθητών μας. Εν συνεχεία, το επόμενο δύσκολο ‒και δημιουργικό συνάμα‒ κομμάτι ήταν η μετάδοση αυ­τής της γνώσης στα παιδιά.

Άξονας αυτής της διαδρομής ήταν το Άγιον Όρος, μνημείο παγκόσμιας εμβέλειας και θεματοφύλακας της πολιτιστικής κληρονομίας όλων μας.

Η απαράμιλλης ομορφιάς και μοναδικότητας αγιογραφίες, τοιχογρα­φίες, καθώς και η ιδιαίτερη τεχνοτροπία τους και ο τρόπος συντήρησής τους ήταν κάποια από τα θέματα που μελέτησαν οι μαθητές. Η αρχιτεκτονική των μοναστηριών, αναλλοίωτη και δεσπόζουσα, αποτελεί ένα από τα σημα­ντικότερα χαρακτηριστικά της αθωνικής πολιτείας και δεν θα μπορούσε να μην ενταχθεί στα όσα μελετήθηκαν σε αυτό το πρόγραμμα.

Σε κάθε περίπτωση, ένας από τους σημαντικότερους πυλώνες του προ­γράμ­ματος ήταν η βιωματική ενασχόληση των μαθητών και η αλληλεπί­δρασή τους με ντόπιους τεχνίτες ψηφιδωτών, ξυλόγλυπτων και τοιχογρα­φιών. Τα παιδιά έγιναν κοινωνοί των παραδοσιακών αγιορείτικων τεχνικών πράγμα που συνέβαλε καθοριστικά στη βαθύτερη κατανόηση του τρόπου δουλειάς των μοναχών του Αγίου Όρους.

Έχουμε την τύχη να ζούμε στην πύλη του Αγίου Όρους, που στη χιλιό­χρονη πορεία του διαφύλαξε όλον αυτόν τον πολιτιστικό θησαυρό, έτσι ώστε να μπορούμε σήμερα όλοι μας να τον γνωρίσουμε. Μια τέτοια ευτυχής συ­γκυρία και ένα μάθημα ζωής υπήρξε και για τους μικρούς μαθητές μας αυτό το ταξίδι.

Αξιολογήσεις

Δεν υπάρχει καμία αξιολόγηση ακόμη.

Δώστε πρώτος μία αξιολόγηση “Στα Χνάρια Πολιτιστικής Κληρονομιάς των Μοναστηριών του Αγ. Όρους”
Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 2310 248272
Εξαδάκτυλου 5, Θεσσαλονίκη, 546 35