Οι εκπαιδευτικοί γράφουν…

9,54 

Κωδικός προϊόντος: 978-618-5494-20-9 Κατηγορία: Ετικέτες: , , Ταυτότητα Προϊόντος: 10930

Περιγραφή

Οι εκπαιδευτικοί γράφουν…

Επιμέλεια:   Ελένη Κ. Παπαδοπούλου (Ερανίστρια)

– Κρατώντας κάτι εύθραυστο, ΑΔΑΛΟΓΛΟΥ ΚΟΥΛΑ

– Οι φωνές της παραλίας, ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΟΥ ΧΑΡΟΥΛΑ

– Η βιτρίνα, ΑΥΔΗ ΑΒΡΑ

– Στην Άσπρη Άμμο, ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ ΤΑΣΟΥΛΑ

– Το φάντασμα της ρεματιάς, ΘΩΜΑ ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ

– Λογοτεχνία και μαθηματικά, ΚΑΛΦΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ

– Ο Παναγιώτης, ΚΙΟΣΣΕΣ ΣΠΥΡΟΣ

– Ιστορίες του θέρους, ΚΟΥΤΡΟΥΜΠΑΚΗ ΕΥΗ

– Το παιδί της Παναγιάς, ΚΟΥΤΡΟΥΜΠΑΚΗΣ ΚΩΣΤΑΣ

– Η γιαγιά της Ρίτας, ΜΟΥΜΟΥΖΙΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

– Ο μεγάλος, ΜΥΛΩΝΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ

– Οδός Αποστόλου Παύλου, ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΕΝΗ

– Ανέστης και Γρηγόρης, ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ

– Η σχολική ποδιά, ΠΑΣΧΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

– Μια αλλιώτικη μέρα, ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ ΠΟΛΥΒΙΟΣ

– Ραντεβού, ΤΑΜΒΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

– Στο λεωφορείο, ΤΑΝΙΔΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ

– Γιώργος και Μαρία, ΦΩΤΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ

– Τα καλοκαίρια που μου χρωστάς, ΧΑΤΖΗΜΩΥΣΙΑΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

– Όνειρα στο ταβάνι, ΨΑΡΡΗ ΤΖΙΝΑ

Η φωτογραφία του εξωφύλλου είναι της Βάλιας Γιγαντίδου

 

…Η ιδέα της «κειμενικής» συνάντησης τόσο αξιόλογων εκπαιδευ­τικών της τάξης και δημιουργών αφηγηματικών κειμένων γεννήθηκε στην υποφαινόμενη, μετά από πολλές αναγνώσεις αδημοσίευτων αλλά και αναδημοσιευμένων κειμένων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε άλλους ιστότοπους. Ειδικά, στις ημέρες του εγκλεισμού λόγω της πανδημίας και στην παράξενη περίοδο του καλοκαιριού του 2020, η παραγωγή των αφηγηματικών κειμένων με συντάκτες τους φίλους συ­ναδέλφους πλήθυνε σε ποσότητα και ξεχώρισε σε οίστρο και ποιό­τητα. Εξάλλου, η συστηματική και συνεχής άσκηση, όπως τονίζουμε και στους μαθητές μας, έχει πάντα ουσιαστικά μαθησιακά και δημι­ουρ­γικά αποτελέσματα.

Η σκέψη που πρυτάνευσε ήταν ότι αυτά τα εξαιρετικά κείμενα έπρεπε να τα μοιραστούμε με όσο το δυνατόν περισσότερους συναν­θρώ­πους μας  που διαβάζουν και αγαπούν τη γραφή, αγαπούν τη Λο­γο­τεχνία και αναζητούν μια δημιουργική διέξοδο στις ώρες της ανα­γκαστικής καραντίνας. Έτσι, ανέλαβα την πρωτοβουλία να προσκα­λέσω συναδέλφους και φίλους από το facebook, όπου η αλληλεπί­δρασή μας είναι αδιάλειπτη και πάντα σε επίπεδο πνευματικών ενα­σχολήσεων, να εμπιστευτούν κείμενά τους, πρωτότυπα και δημο­σιευ­μένα, και κυρίως μικρές φόρμες (μικροδιηγήματα) στο ιστολόγιό μου, την Ερανίστρια, όπου εδώ και μια δεκαετία, εκτός από τα αμιγώς φιλολογικά και εκπαιδευτικά θέματα με τα οποία κυρίως αναστρέ­φομαι, έχω αφιερώσει και τη θεματική ενότητα της φιλαναγνωσίας και της δημιουργικής γραφής. Βέβαια, μέχρι εκείνη τη χρονική στιγμή, η θεματική της δημιουργικής γραφής φιλοξενούσε κυρίως μαθητικά κεί­μενα από τα πολιτιστικά προγράμματα που έχω εκπονήσει στα διά­φορα σχολεία όπου υπηρέτησα. Ως εκ τούτου, εγκαινίασα μια νέα θε­μα­τική ενότητα αφιερωμένη σε κείμενα των μάχιμων εκπαιδευτικών, που λειτουργούν και ως υποδείγματα κειμενικής γραφής, εφόσον βα­σί­ζονται σε θεωρητικές γνώσεις πάνω στη Λογοτεχνία και τη Δημι­ουρ­γική Γραφή…

(πρόλογος)

 

Ιδιαίτερες ευχαριστίες στο Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας που στήριξε οικονομικά την έκδοση, στην επιμελήτρια κα Ελένη Παπαδοπούλου και στην υπέροχη συγγραφική ομάδα!

Γιάννης Τσαχουρίδης

Επιπρόσθετες Πληροφορίες

Συλλογή διηγημάτων

1η Έκδοση: Νοέμβριος 2020

Αξιολογήσεις

Δεν υπάρχει καμία αξιολόγηση ακόμη.

Δώστε πρώτος μία αξιολόγηση “Οι εκπαιδευτικοί γράφουν…”
Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 2310 248272
Εξαδάκτυλου 5, Θεσσαλονίκη, 546 35