Μελέτη της Επίδρασης της Θρεπτικής Υποστήριξης στο Ενδοκρινικό Σύστημα Ασθενών με Σοβαρή Κρανιοεγκεφαλική Κάκωση

Κατηγορίες: , Ταυτότητα Προϊόντος: 3256

Περιγραφή

Ο τραυματισμός αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου κατά τις πρώτες τέσσερις δεκαετίες της ζωής, ενώ ειδικά η κρανιοεγκεφαλική κάκωση (ΚΕΚ) αποτελεί την κυρίαρχη αιτία θνησιμότητας στους νεαρούς άρρενες στις αναπτυγμένες χώρες. Οι ασθενείς, οι οποίοι επιζούν του αρχικού τραυματισμού, εμφανίζουν υψηλό δείκτη θνητότητας κατά την παραμονή τους στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), ενώ όσοι εξέρχονται από τη ΜΕΘ έχουν να αντιμετωπίσουν τις μακροχρόνιες νευρολογικές, συμπεριφορικές και κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις του τραυματισμού, αλλά και επιβαρύνουν το ασφαλιστικό σύστημα με σημαντικά έξοδα.

Η διαφύλαξη της διατροφικής κατάστασης του ασθενούς αποτελεί κρίσιμο παράγοντα, ο οποίος μπορεί να επηρεάσει την έκβαση θετικά. Στους ασθενείς αυτούς παρατηρείται συχνά αυξημένη αποδόμηση πρωτεΐνης, όπως αυτή αποδεικνύεται από την απώλεια βάρους, την απώλεια μυϊκής μάζας και τα μειωμένα επίπεδα των σπλαγχνικών πρωτεϊνών. Ο ακριβής μηχανισμός αυτής της σημαντικής καταβολικής διαδικασίας είναι ασαφής. Μερικές δεκαετίες παλαιότερα η θρεπτική υποστήριξη των ασθενών από τους θεράποντες ιατρούς δεν αποτελούσε καθημερινή κλινική πράξη, ενώ δυστυχώς ακόμα και σήμερα στη χώρα μας η καθημερινή θρεπτική κάλυψη των ασθενών στις μονάδες εντατικής θεραπείας φαίνεται πως απέχει σημαντικά από όσα προτείνει η διεθνής βιβλιογραφία και όσα συμβαίνουν στις δυτικοευρωπαΐκές χώρες και τις Η.Π.Α.

Αξιολογήσεις

Δεν υπάρχει καμία αξιολόγηση ακόμη.

Δώστε πρώτος μία αξιολόγηση “Μελέτη της Επίδρασης της Θρεπτικής Υποστήριξης στο Ενδοκρινικό Σύστημα Ασθενών με Σοβαρή Κρανιοεγκεφαλική Κάκωση”
Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 2310 248272
Εξαδάκτυλου 5, Θεσσαλονίκη, 546 35