Η επίδραση της Λεπτίνης στην Απελευθέρωση των Γοναδοτροπινών και τις Γονάδες (Στερεοταξική Μελέτη σε Επιμύες)

Κατηγορίες: , Ταυτότητα Προϊόντος: 3236

Περιγραφή

Η λεπτίνη είναι ορμόνη που παράγεται στο λιπώδη ιστό. Η ανακάλυψή της την προηγούμενη δεκαετία είχε ως αποτέλεσμα να καταρριφθεί οριστικά ο μύθος πως το λίπος δεν είναι παρά αποθήκη ενέργειας. Η σχέση μεταξύ σωματικού βάρους και γονιμότητας ήταν γνωστή ακόμη από την αρχαιότητα. Η λεπτίνη είναι ένας από τους βασικούς συντελεστές στη διαδικασία της εναρμόνισης
της αναπαραγωγικής δραστηριότητας με την εκάστοτε ενεργειακή κατάσταση του οργανισμού. Η έλλειψη πρόσληψης τροφής έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των ενεργειακών εφεδρειών και τη μείωση της παραγωγής της λεπτίνης. Το κεντρικό νευρικό σύστημα ενημερώνεται για την εξέλιξη αυτή και προχωρεί σε καταστολή ενεργειακά δαπανηρών μηχανισμών όπως είναι αυτός της αναπαραγωγικής λειτουργίας.

Η διερεύνηση του μηχανισμού δράσης της λεπτίνης σε σχέση με την αναπαραγωγική δραστηριότητα συγκέντρωσε τεράστιο ενδιαφέρον από την επιστημονική κοινότητα. Ένα από τα αντικείμενα που μελετήθηκαν επισταμένα ήταν η εξακρίβωση της θέσης δράσης της λεπτίνης. Από τα μέχρι σήμερα πειραματικά δεδομένα προκύπτει πως η λεπτίνη δρά σε όλα τα επίπεδα του άξονα υποθάλαμος – υπόφυση – γονάδες. Στον υποθάλαμο του επίμυος βρέθηκε με in vivo πειράματα πως η απευθείας έγχυση λεπτίνης προκαλεί αύξηση της έκκρισης της εκλυτικής ορμόνης των γοναδοτροπινών. Στην υπόφυση είχαν γίνει μόνο in vitro μελέτες, σε απομονωμένες υποφύσεις επιμύων που έδειχναν διεγερτική δράση της λεπτίνης επί των γοναδοτροπινών. Στην ωοθήκη σε in vitro πειράματα είχε φανεί πως η λεπτίνη αναστέλλει τη στεροειδογένεση, ωστόσο in vivo πειράματα απέτυχαν να επιβεβαιώσουν αυτά τα ευρήματα.

Αξιολογήσεις

Δεν υπάρχει καμία αξιολόγηση ακόμη.

Δώστε πρώτος μία αξιολόγηση “Η επίδραση της Λεπτίνης στην Απελευθέρωση των Γοναδοτροπινών και τις Γονάδες (Στερεοταξική Μελέτη σε Επιμύες)”
Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 2310 248272
Εξαδάκτυλου 5, Θεσσαλονίκη, 546 35