Διαμόρφωση και Εφαρμογή της Εκπαιδευτικής Πολιτικής

20,03  16,03 

Κωδικός προϊόντος: 978-960-6865-89-3 Κατηγορία: Ταυτότητα Προϊόντος: 3345

Περιγραφή

Το εκπαιδευτικό σύστημα αποτελεί βασικό πυλώνα του σύγχρονου κράτους, καθώς από τη μια προετοιμάζει την ένταξη της νέας γενιάς στην κοινωνική και την οικονομική ζωή εφοδιάζοντάς την με γνώσεις και επαγγελματικές δεξιότητες και από την άλλη συμβάλει στη διαμόρφωση της κοινωνικής συνείδησης των νέων και συνακόλουθα στη συντήρηση και αναπαραγωγή ή την αλλαγή του κοινωνικού συστήματος.

Για το λόγο αυτό τα πολιτικά κόμματα, εφόσον θέλουν να διαχειριστούν ή να αλλάξουν το κράτος και την κοινωνία, περιλαμβάνουν στα πο‐
λιτικά τους προγράμματα τις απόψεις και τις προθέσεις τους για την οργάνωση και τα περιεχόμενα της εκπαίδευσης, απόψεις που συνάδουν με τη γενικότερη πολιτική και κοινωνική ιδεολογία τους.

Είναι κοινά αποδεκτό ότι ο αστικός εκσυγχρονισμός του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος, η στροφή προς το σύγχρονο ελληνικό πολιτι‐
σμό και τις σύγχρονες οικονομικές και κοινωνικές ανάγκες ήταν ένα χρονίζον αίτημα και είχε γνωρίσει πολλές παλινδρομήσεις.

Πρωτοδιατυπώνεται τη δεκαετία του 1870 και επιτυγχάνεται, τελικά, με τη μεταρρύθμιση της περιόδου 1976/77, έπειτα από την εμπειρία τη απριλιανής δικτατορίας και το δράμα της Κύπρου, με συμφωνία όλων των αστικών και με επιμέρους διαφωνίες των κεντροαριστερών και των αριστερών κομμάτων. Μετά τη μεταρρύθμιση του 1976/77 περνούμε από την περίοδο που ονομάστηκε “ασυνέχεια” στην περίοδο που ονομάστηκε “συνέχεια” στα εκπαιδευτικά μας πράματα, δηλαδή οι όποιες αλλαγές δεν σκόπευαν στην ανατροπή, αλλά στη βελτίωση ή μερική τροποποίηση των προηγούμενων ρυθμίσεων.

Αξιολογήσεις

Δεν υπάρχει καμία αξιολόγηση ακόμη.

Δώστε πρώτος μία αξιολόγηση “Διαμόρφωση και Εφαρμογή της Εκπαιδευτικής Πολιτικής”
Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 2310 248272
Εξαδάκτυλου 5, Θεσσαλονίκη, 546 35