Βλάβες του Εγκεφάλου μετά από Αναστολή Ερεθισμάτων Αρτηριακής Πίεσης

Κατηγορίες: , Ταυτότητα Προϊόντος: 3219

Περιγραφή

Η άμεση ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης είναι ως γνωστόν διαδικασία υποκείμενη σε συνεχή νευρωνικό έλεγχο. Το κεντρικό νευρικό σύστημα λαμβάνει πληροφορίες από τη περιφέρεια μέσω τασεοϋποδοχέων σχετιζόμενες με την απόλυτη τιμή καθώς και τη μεταβολή στο χρόνο της αρτηριακής πίεσης. Η ανάλυση και ολοκλήρωση των πληροφοριών αυτών μέσω πολύπλοκων νευρωνικών κυκλωμάτων οδηγεί σε άμεσες μεταβολές τόσο στην καρδιακή λειτουργία όσο και στον τόνο των αγγείων με τελικό στόχο την επάνοδο της αρτηριακής πίεσης σε φυσιολογικές τιμές.

Τα τελευταία χρόνια οι γνώσεις μας πάνω στη δομή και τη λειτουργία των μηχανισμών νευρικής ρύθμισης της αρτηριακής πίεσης έχουν πολλαπλασιασθεί. Η εφαρμογή τεχνικών όπως η μικροδιάλυση και υπερεκχείλιση με συνεχή έγχυση και ταυτόχρονη απορρόφηση (Push-Pull perfusion) βοήθησαν στην ανίχνευση των περιοχών του εγκεφάλου που εμπλέκονται στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και ιδιαίτερα στην ανίχνευση των εμπλεκομένων νευροδιαβιβαστών. Χημικές ουσίες όπως οι κατεχολαμίνες, η ισταμίνη και η σεροτονίνη, αμινοξέα όπως το γλουταμινικό καθώς και μόρια όπως το οξείδιο του αζώτου συμμετέχουν στη ρύθμιση της πίεσης τόσο σε προμηκικές όσο και σε ανώτερες εγκεφαλικές δομές.

Η εμπλοκή του διεγερτικού αμινοξέος l-γλουταμινικού στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης μέσω της λειτουργίας των τασεοϋποδοχέων αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον δεδομένης της γνωστής τοξικής του δράσης σε νευρώνες του κεντρικού νευρικού συστήματος. Το γλουταμινικό φαίνεται ότι συμμετέχει στο νευρωνικό θάνατο σε παθολογικές καταστάσεις όπως η βρώση τοξικών ουσιών ή σε επεισόδια υποξίας – ισχαιμίας. Επιπρόσθετα η νευρική βλάβη από την επίδραση του l-γλουταμινικού, γνωστή και ως «τοξικότητα από διέγερση» (excitotoxicity), πιθανόν ενέχεται στην εκδήλωση νευροεκφυλιστικών νόσων όπως η νόσος Alzheimer.

Αξιολογήσεις

Δεν υπάρχει καμία αξιολόγηση ακόμη.

Δώστε πρώτος μία αξιολόγηση “Βλάβες του Εγκεφάλου μετά από Αναστολή Ερεθισμάτων Αρτηριακής Πίεσης”
Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 2310 248272
Εξαδάκτυλου 5, Θεσσαλονίκη, 546 35